Neprespane mamice, ta zapis je za vas! :: MiniMe

Neispavane mame, ovo je za vas!

Kako spavate? Verojatno je jedno od najčešćih pitanja za mlade roditelje. Pritom se većina verovatno oseća pomalo nelagodno kad čuje ovo pitanje.

Prva godina sa novorođenčetom je raznolik, emotivan i lep period, ali u isto vreme veoma težak. Mladoj mami nikako ne iskazujemo podršku tako što joj postavljamo razna pitanja i delimo savete o bebinom snu, već joj time zadajemo još veću brigu i nelagodu. U današnjem društvu, koje je sve više sklono dokazivanju, upoređivanju, težnji ka savršenstvu i postizanju nerealnih očekivanja, neprospavana noć bebe je sigurno jedna od tih briga. Kako to da vaša beba ne spava celu noć? Zašto ne spava najmanje 6 sati zaredom? Još uvek ne možete da je smirite i da zaspi? Nešto sigurno radite pogrešno.

Reći ćemo vam da vi ne činite ništa loše. Sasvim je normalno i prirodno da se novorođenčad probude tokom noći jer ste im još uvek potrebni. Pogrešno je verovati da ih mazite ako im ne dopustite da sami zaspe ili, još gore, verovati da je u redu da zaspe u suzama. Verujte sebi, svojim osećanjima i nemojte se slepo oslanjati na teorije u knjigama, tabelama i dobronamerne savete drugih. Znajte da su deca različita, jedinstvena, i zato je važno da se ne opterećujete drugima i opštim pravilima.

Budite svesni da niste jedina mama čije je dete imalo koju nemirnu noć. Takođe, niste jedina koja uspavljuje dete dok ne zaspi. Iluzorno je misliti da druge mame imaju sve pod kontrolom i da je kod njih sve savršeno

Dobro vam ide, u rukama držite svoje prekrasno dete kojem ste potrebni vi i vaša ljubav; pružajte mu svu ljubav bez griže savesti i rezerve. Zato vam iskreno i od srca kažemo – najbolja ste mama svojoj bebi, bez obzira da li dojite ili koristite adaptirano mleko, da li uvodite hranu prema BLW metodi ili je hranite kašicama, da li spava s vama u krevetu ili u svojoj sobi (u svakom slučaju, obavezno morate osigurati bezbedno okruženje za spavanje), da li koristi dudu ili ne. Najbolja ste mama, bez obzira da li imate strogu večernju rutinu ili pak pratite bioritam svog deteta, da li se pridržavate Montesorijevog načina vaspitanja ili pak radite prema osećaju. Najbolja ste mama, bez obzira da li vaša beba spava celu noć ili vas još uvijek budi. Važno je prepoznati potrebe svog deteta i pružiti mu najbolje što možete. Nemojte se ustručavati da potražite pomoć - obratite se iskusnoj prijateljici, svojoj majci i, za teže dileme, pedijatru.

Naime, prva je godina iscrpljujuća jer je dete u potpunosti zavisno od vas. Potrebna mu je vaša stopostotna pažnja i zato je normalno da se ponekad osećate iscrpljeno, na ivici, kao da nećete moći da izdržite nijedan dan više. Zapamtite - sve prolazi i često su ta teška razdoblja samo privremena. Međutim, ako je vaš umor već hroničan, toliko ste neispavani da vam je teško da normalno funkcionišete tokom dana i samo čekate trenutak da beba ode na spavanje, a tokom noćnih buđenja ste mentalno na ivici … tada morate nešto preduzeti. Pazite na sebe; priuštite sebi sat vremena za sebe i učinite nešto što će vam napuniti baterije. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć. Navike spavanja svoje bebe ne možete promeniti od danas do sutra, pa će dobar san doći kad vaš mališan bude na to spreman. Naime, to ne znači da ne možete pomoći svojoj bebi i sebi kako biste se ređe budili noću i kako biste spavali više sati zaredom. Razumljivo je ako želite nešto da preduzmete i isprobate nove načine za bolji san. Naime, sve je u redu ako vam to ne smeta i ne tražite rešenja. Sve je u redu dok bebe spavaju u bezbednom okruženju, zdrave su i voljene i ne zaspe u suzama. 

Poverićemo vam proverene i bezbedne savete o tome kako da poboljšate san svoje bebe. Pročitajte i ne uzimajte sve zdravo za gotovo. Od dole navedenih, uvažite one savete koji vam najviše odgovaraju. Verujemo da vam nešto od predstavljenog može pomoći da imate bolji san:

1. Bezbedan i udoban san

Bez obzira koliko ste umorni i koliko želite da spavate, neka vam bezbednost vašeg deteta bude na prvom mestu. U svakom slučaju morate osigurati bezbedan san svojoj bebi – bilo da je u vašem krevetu, u kolevci ili u svojoj sobi. Ležaj mora biti tvrd i ravan, a bebe bi morale spavati bez jastuka. Pokrijte ih do ramena i pazite da im ne pokrijete glavu. Obezbedite primerenu temperaturu, položite ih na bok, itd. Savetujemo vam da potražite dodatne informacije o ovoj temi.

Osim toga, pre spavanja se uvek pobrinite da beba ima čistu pelenu, da je sita, da ima udobnu odeću kako joj ne bi bilo prevruće ili hladno - bez ovih osnova, ostalo neće uspeti.

2. Večernja rutina

Svakako smo više puta čuli o moći večernje rutine. Da li je zaista tako? Jeste! Bebe se uz rutinu osećaju bezbedno, znaju što sledi i zato ih je lakše pripremiti za sled događaja. Međutim, ne postoji zlatno pravilo o pravilnoj večernjoj rutini, kada i šta tačno učiniti. Odaberite rutinu koja odgovara vašoj bebi i vašoj porodičnoj dinamici. Ipak, svakako vam savetujemo da izbegavate određene stvari. Uveče, bebe i mališani ne bi trebalo da budu pred televizijskim ekranima jer ih njihova svetlost dokazano stimuliše i teže se smiruju. Neka večera bude lagana, izbegavajte šećer jer deluje stimulativno. Poslednji sat pre spavanja neka bude miran, svetlost lagana, a muzika umirujuća. Najčešće su sledeći elementi deo večernje rutine: večera, kupanje, pidžama, vreća za spavanje, čitanje bajke, uspavanka, lagana muzika i tamna soba. Beba/mališan sve će te elemente prepoznati i povezati sa noćnim snom, lakše će se smiriti i zaspati. Kod većine dece, večernja rutina blagotvorno utiče na bolji i duži san, zato vredi pokušati. Međutim, ponavljamo – svako je dete jedinstveno (kao i odrasli), nekima rutina vrlo odgovara i pritom se odlično osećaju, dok drugima rutina ništa ne znači ili ih čak ograničava. Stoga promatrajte svoje dete i prilagodite mu se. No, ipak pokušajte s večernjom rutinom barem nedelju dana pre nego što odustanete i odlučite da to nije za vas.

3. Četvrto tromesečje

Mnogi stručnjaci tvrde da su prva tri meseca zapravo četvrto tromesečje trudnoće. Idealno bi bilo kada bi bebe mogle ostati u maminom stomaku još tri meseca. Međutim, iz očiglednih razloga to nije moguće. Prva tri meseca, bebe se tek navikavaju na život izvan materice. Pa dajmo im to vreme, nemojmo tražiti previše od njih i od sebe. Nakon mirnog okruženja maminog stomaka, odjednom primaju stotine najrazličnijih podražaja. Krevet je odjednom preveliki i previše miran u poređenju sa tesnim maminim stomakom koji se miče. Tišina nije poznata jer je beba u materici neprestano slušala otkucaje vašeg srca. Nakon rođenja, beba prvi put oseća glad, hladnoću itd. Kako bi beba lakše i duže spavala, možemo joj dočarati slične uslove kao u materici. Najviše pomaže beli šum – reč je o zvuku sličnom onom unutar materice koji je bebama vrlo poznat i vrlo brzo ih smiruje i uspavljuje. U materici su bili skučeni i gotovo uvek u pokretu, zato im je puno lakše da se smire se i zaspe u krilu, improviziranim gnezdima ili malim kolevkama, gde oko sebe nemaju previše praznog prostora. Takođe ih uspavljuju nežne vibracije i lagano ljuljanje - u naručju, u kolicima, u autu tokom vožnje itd. Međutim, budite oprezni, bebu nikada nemojte jako tresti, jer to može biti vrlo opasno. Isprobajte i dudu jer sisanje jako umiruje i uspavljuje bebe. Ako ne želite da beba postane zavisna od cucle, savetujemo vam da je koristite samo prilikom spavanja, a zatim je postepeno sklanjajte, kada beba malo naraste. Nemojte pokušati da utišate cuclom svako plakanje, jer je plakanje detetova komunikacija s vama, a u ovom slučaju cucla deluje kao ućutkivanje bebe.  

4. Po danu se noć poznaje

To i te kako vredi za bebe i uopšteno za decu. Sve što činimo tokom dana uticaće i na kvalitet sna. Prvo je pravilo da barem jednom dnevno vodite bebu u šetnju. Bez obzira na vremenske uslove, verujte da će već pola sata svežeg vazduha pomoći da se bolje osećate. Iznad svega, iskoristite svaki sunčani dan i priuštite sebi i svojoj bebi sunčeve zrake. Tokom dana budite što aktivniji s bebom i nemojte propustiti dnevne odmore. Mnogi roditelji veruju da će dete noću duže spavati ako danju manje spava ili kasnije legne. Događa se upravo suprotno. Uspavati preumorno dete teško je i traje puno duže, zbog umora je san lošiji, što znači više buđenja noću. Međutim, nemojte dopustiti da beba previše spava tokom dana. Naravno, nije potrebno uvažavati raspored do minute, ali ako zdravo dete spava puno više nego inače, preporučuje se da ga nežno probudite.

5. Razlikovati dan i noć

Nakon mesec dana, bebu možete početi postepeno da učite da razlikuje dan i noć. To bebi pomaže da polako percipira da noću spavamo duže i čvršće, a danju smo aktivni i dremanja su kraća. Za dnevne odmore zato nisu primereni zatamnjeni i tihi prostori. Preko dana neka beba spava u dnevnoj sobi, na svetlu, u kolicima itd. Noćno spavanje neka bude uvek u istom prostoru, prema ustaljenoj noćnoj rutini. Kada se beba budi tokom noći, pokušavamo da je ponovo uspavamo, šapućemo, ne palimo jaka svetla, ne počinjemo da razgovaramo ili da se igramo s njom i ne odlazimo u drugu sobu ispred televizije.

6. Primereno okruženje za spavanje

 

Ako ste odlučili da vaša beba većinu vremena ili potpuno spava u svojoj kolevci, preporučujemo da joj obratite određenu pažnju, jer to takođe može uticati na kvalitet sna. Naš je izbor dečji krevetac 4momsMamaroo sleep koji ima sva svojstva za bezbedan i duži san. Ima čvrst i ravan ležaj, oponaša prirodne pokrete roditelja (5 jedinstvenih pokreta), reprodukuje beli šum i obuhvata mnoga druga svojstva koja bebi pomažu da duže i bolje spava. Više o krevecu 4moms MamaRoo sleep možete pročitati ovde.

 

 

© MiniMe. Online store by Shopamine. Cookie SettingsMy Data

Pored obaveznih kolačića, koristimo i analitičke i reklamne kolačiće, kao i kolačiće društvenih mreža na veb-sajtu MiniMe.

Ako vi koristite. slažete se sa ovim, kliknite na dugme PRIHVATAM. Za detaljan opis i da biste podesili upotrebu pojedinačnih kolačića, kliknite na vezu POSTAVKE KOLAČIĆA.

×
Managing cookies on the MiniMe website
Mandatory cookies

are cookies that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They allow you to log in to the user profile, select the language, agree to the terms and conditions and identify the session of the user. We are not obliged to obtain consent for their use.

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

1. General information about cookies 1.1. What are cookies?

Cookies are small text files that most modern websites store on the devices of their visitors, i.e. people who access certain websites on the Internet with their devices. The storing of cookies is under the complete control of the user, since users can easily configure their browser to restrict or disable the storage of cookies.

While visiting the website and its subpages and performing operations on the website, your computer, phone or tablet, automatically or after gaining your explicit consent, stores certain cookies through which various data can be recorded.

1.2. How do they work and why we use them?

Each visitor or shopper is assigned a cookie in order to identify him and ensure traceability at the beginning of each use of the online store. The servers provided to the company by the subcontractor automatically collect data on how visitors, shop owners or shoppers use the online store and store this data in the form of an activity log.

The servers store information about the use of the online store, statistics and IP numbers. Data on the use of the online store by shoppers can be used by the company for compiling anonymous statistics that help us improve the user experience as well as market products and / or services through an online store.

Indirectly and upon obtaining consent, the online store may also store external service cookies on the visitor's or shopper's device (e.g. Google Analytics) which are used to collect data on website visits. Regarding external services, the rules and general conditions on the processing of personal data, which are available at the links below, apply.

2. Permission to use cookies

If the settings of the browser with which you visit the website are such, that they accept all cookies, it means that you agree to their use. In case you do not want to use cookies on this website or you want to remove them, you may follow the procedure below. Removing or blocking cookies may result in suboptimal performance of this website.

3. Mandatory and optional cookies and your consent 3.1. We are not required to gain your consent for the use of mandatory cookies:

Mandatory cookies are cookies, that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They enable login into the user profile, language selection, agreeing to the terms and conditions and user session identification.

3.2. Cookies that are not necessary for the normal operation of the website, and for which we are obliged to obtain your consent (optional cookies):

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

4. How to manage cookies?

You can manage cookies by clicking on the "Cookie settings" link in the footer of the website.

You can also control and change cookie settings in your own web browser.

In case you want to delete cookies from your device, we advise you to follow the described procedures, by doing so, you will most likely limit the functionality of not only our website but also most other websites, as the majority of modern websites use cookies.