You have no items in your shopping cart.

Razlika između hodalica na točkovima i nepokretnih centara aktivnosti

Na prvi pogled je lako pomešati stacionarni centar za aktivnosti sa dupkom za bebe. Izgledaju prilično slično, što objašnjava zašto mnogi pomisle da su isto. Pa, nisu. Najveća razlika između njih se svodi na jedno: hodalice imaju točkove i beba se može kretati u njima. Centri za stacionarne aktivnosti su nepomični. Ova naizgled sitna razlika je zapravo razlog zašto su hodalice na točkovima opasne, a nepomični centri za aktivnosti nisu.

Članak koji sledi će dublje zaći u razlike između ova dva kako bi vam pomogao da shvatite zašto su stacionarni centri aktivnosti pogodni za vas. Na kraju ćemo vam preporučiti i proizvod u koji verujemo i za koji smatramo da će ga vaš mališan apsolutno obožavati!

Počnimo!

Hodalice nasuprot nepokretnim centrima aktivnosti

Na mnogo načina, ovo je prilično pogrešno poređenje. Sličnosti između ova dva proizvoda počinju i završavaju se po nominalnoj vrednosti. Način na koji oni funkcionišu i kako će se vaša beba snaći sa svakim od njih je  potpuno drugačija stvar. Ipak, izgledaju vrlo slično jedno drugome, zbog čega je potrebno napraviti razliku.

Hodalice

Dečje hodalice sa točkovima su proizvodi koji su dizajnirani da omoguće bebama pokretnost kada uče da hodaju. Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, daleko su od bezbednih predmeta.

Pre svega, mnogo istraživanja ukazuju da upotreba ovih pomagala za hodanje može biti kontraproduktivna. Umesto da pomognu procesu učenja hodanja, mogu da eliminišu želju za hodanjem. Nekoliko studija pokazuje da, iako kretanje pomoću sopstvenih nogu može biti vrlo zabavno za bebe i zabaviti ih satima, često nanosi više štete nego koristi. Čak može odložiti razvoj hodanja bebe jer hodalice omogućavaju bebama da se kreću pre nego što su spremne, noge im vise, što dodatno opterećuje bokove i kičmu. Bebine noge u hodalici su obično u nakrivljenom obliku što može uticati na to kako hodaju kada na kraju nauče.

To nije sve. Bebe koje koriste hodalice takođe su sklone skretanju i prevrtanju, prevrtanju na stepenice i nailaženju na opasna mesta i situacije koje mogu otežati njihov dolazak negde. Bebe su više kada stoje uspravno u svojim hodalicama, tako da mogu dopreti do stvari koje su im inače nedostupne. To uključuje sve, od ormarića preko električnih kablova do toplih napitaka i opasnih predmeta na stolovima.

Zbog toga su dečije hodalice sa točkovima zabranjene u nekim zemljama. To su nebezbedni, potencijalno opasni proizvodi koje niko ne bi trebalo da koristi.

Međutim, ako apsolutno morate koristiti hodalicu za bebe, evo preporučenih smernica kojih treba da se pridržavate:

  • Nikada nemojte koristiti hodalicu duže od 15 minuta
  • Ne koristite hodalicu pre nego što beba može da sedi ili nakon što prohoda
  • Proverite da li je hodalica koju ste dobili u skladu sa svim bezbednosnim standardima proizvoda
  • Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora u hodalici
  • Blokirajte sav pristup stepenicama
  • Osigurajte da je površina na koju postavite hodalicu ravna
  • Obezbedite bebin prostor za igru. Proverite da ništa opasno nije na dohvat ruke ili da se može pomeriti. Ovo uključuje padajuće predmete, tople napitke, grejače, električne kablove, toalete, vatru i bazene.
  • Proverite da li nosač ima mehanizam za zaključavanje koji ga može učiniti nepomičnim.

Nepokretni centri aktivnosti

Odlična alternativa za hodalice su stacionarni centri za aktivnosti. Umesto točkova, ovi uređaji dolaze sa rotirajućim sedištima koja se i odbijaju. Odlični su alati za omogućavanje bebi da se igra bezbedno dok uči da hoda.

Bebe vole mogućnost da odskaču gore-dole. To je razlog zašto je 2001. godine Američka akademija za pedijatriju preporučila centre za stacionarne aktivnosti kao bezbednu, zdraviju alternativu hodalicama za bebe.

Jedan od načina na koji hodalice odgađaju hodanje vaše bebe je što su udobne i u njima se beba navikne da stoji na prstima. Kad dođe vreme da hodaju, ne mogu normalno da stoje. Moraju ponovo da nauče kako da se kreću na pravi način.

Stacionarni centri aktivnosti rešavaju ovaj problem na jedinstven način. Imaju nosače podesive po visini koji osiguravaju da se bebine noge sigurno odmaraju na podu. Činjenica da su nepomični takođe znači da su bebini bokovi stabilni i u zdravom položaju u svakom trenutku.

Iz tog razloga su stacionarni centri aktivnosti u svakom pogledu superiorniji od hodalica. Oni su odličan način da vaš mališan uživa u vežbanju nogu, istovremeno se zadržavajući na jednom mestu. Većina sadrži privlačne igračke koje će očarati vašu radoznalu bebu, poput igračaka koje puštaju muziku ili svetle. Ovo je dodatak živahnim sedištima koja mogu da se okreću za punih 360 stepeni kako bi beba imala potpuni pogled na svoje okruženje.

Možda se zato centri za bebinu aktivnost nazivaju i centri za bebinu zabavu. Najbolji od njih imaju i obrazovnu ili razvojnu funkciju: mogu uvesti nove koncepte kao što su boje, oblici ili životinje ili pomoći u kognitivnom razvoju i razvoju brzih i finih motoričkih sposobnosti vaše bebe.

Ako planirate da nabavite stacionarni centar za bebu, potražite onaj koji takođe ima i edukativnu ulogu, koji je višenamenski i raste s vašom bebom. Iako su podešavanja visine velika, neki centri aktivnosti ovu funkciju iskoriste korak dalje i pretvaraju se u sto za aktivnosti nakon što beba preraste centar za aktivnosti. Ovo je vrsta dugoročne vrednosti koju želite.

Naša preporuka broj jedan

Sada kada razumete razliku između dečjih hodalica i stacionarnih centara za dečije aktivnosti, možda razmišljate o tome da nabavite kvalitetan centar aktivnosti za svog mališana. Toplo vam preporučujemo Portaplay centar za aktivnosti.

Portaplay centar za aktivnosti je nepokretni centar za dečje aktivnosti koji se savija i transformiše. Opremljen je setom angažovanih igračaka i sedištem koje odskače i okreće se, čineći vreme za igru veoma zabavnim za vašu bebu.

Štaviše, može se magično pretvoriti iz centra za dečje aktivnosti u stolić za igru u trenu. Sve što treba da učinite je da zamenite sedište i igračke s poklopcem koji dolazi uz centar i to je to! Imate sto za aktivnosti! Na raspolaganju je i set dečijih stolica savršene visine za decu do 5 godina koji će nadopunjavati Portaplay.

Kao centar za aktivnosti, savršen je za bebe od 5 do 12 meseci. Kao sto za igranje u njemu mogu uživati deca do 5 godina. To znači da jednom kupovinom dobijate proizvod koji će vaš mališan koristiti više od pola decenije svog života. Na ovaj način on raste sa vašim detetom.

Portaplay takođe ima podesive noge pomoću kojih možete povećati ili smanjiti njegovu veličinu. Ove noge se mogu saviti prema unutra kako bi se povećala prenosivost i olakšalo čuvanje.

Dakle, ako ste tražili jedan od najboljih stacionarnih centara za bebu, to je to. Imaćete toliko koristi od njega da nećete verovati!

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse