You have no items in your shopping cart.

Merenje bebine težine – kako, kada, zašto?

Stabilno povećanje težine je jedan od pokazatelja da je vaša beba zdrava i da je ishrana odgovarajuća. Iz tog razloga je neophodno redovno praćenje bebine težine. Kako pravilno izmeriti bebu? Koji su uzroci odstupanja od odgovarajuće težine? Koliko je često potrebno merenje? Pozivamo vas da pročitate naš blog na kome delimo neke činjenice i savete za merenje vaše bebe.

U prvo vreme će beba gubiti na težini

Sasvim je normalno da novorođenče izgubi do jedne desetine svoje telesne težine u prvoj nedelji života. Bebino telo pri rođenju sadrži puno vode koja se u prvim danima izluči mokrenjem. Pored toga, majčino telo ne proizvodi zrelo majčino mleko prvih nekoliko dana nakon rođenja, umesto toga se izlučuje kolostrum. To je prvo prozirno majčino mleko, koje je vrlo važno za bebu i ima zaštitnu funkciju, ali nema hranjivu vrednost. Većina novorođenčadi povrati težinu koju je imalo na rođenju nakon dve do tri nedelje.

Koliko često je potrebno meriti bebu?

Prilikom redovnog merenja bebe važno je imati na umu da dobijanje na težini nije jedini pokazatelj detetovog blagostanja i pravilnog razvoja. Nakon prve dve nedelje, svakodnevno praćenje težine je teško izvodljivo i, ukoliko nije izričito neophodno, u većini slučajeva dovodi do nepotrebnog stresa. Zbog bebine male telesne težine, mnogi faktori mogu brzo i dramatično da utiču na težinu na dnevnoj bazi - vršenje nužde, upravo završen obrok, greška u merenju, pomeranje bebe tokom merenja, itd. U redu je meriti bebu na dnevnoj bazi, ali imajte na umu ove faktore i fokusirajte se više na to koliko beba dobija na težini nedeljno. U mnogim slučajevima je merenje jednom nedeljno dovoljno, dok neki stručnjaci predlažu merenje jednom mesečno.

Saveti za merenje vase bebe

Merite bebu na odgovarajućoj digitalnoj vagi, ne koristite vage za upotrebu u domaćinstvu ili one za odrasle. Takođe je važno da vaga uvek bude na ravnoj površini. U idealnom slučaju, vaga bi prilikom merenja trebalo da bude uvek na istom mestu. Nikada ne upoređujte dobijene podatke o težini na različitim vagama. Trudite se da bebu uvek merite u isto doba dana, jer u suprotnom poređenje može biti manje relevantno. Za pouzdan rezultat, bebu uvek treba skinuti prilikom merenja. Roditelji koji imaju vagu kod kuće su često u iskušenju da mere bebu pre i posle dojenja (kontrolno vaganje). Prema mišljenju stručnjaka, ovo pruža netačna merenja i nije neophodno. Ova vrsta merenja bebe može da izazove veliki stres kod nove mame i zapravo smanji količinu majčinog mleka.

Koju vagu izabrati?

Izbor vage je važan jer ona mora biti pouzdana i bezbedna za upotrebu. Ako je ona više od jednog proizvoda u jednom, još bolje - multifunkcionalnost je više nego poželjna za proizvode za bebe. AquaScale digitalna vaga je i kadica za bebe, što je isto nešto što svakom novom roditelju treba. Meri težinu bebe u praznoj i u kadi punoj vodom. Uštedećete puno vremena jednostavno mereći bebu tokom kupanja. AquaScale takođe ima ugrađeni termometar tako da se temperatura vode stalno beleži na ekranu. Nećete morati da brinete da li je voda previše vruća ili previše hladna.

Ako imate bilo kakvu dilemu oko merenja svoje bebe ili njenog napretka, posavetujte se sa patronažnom medicinskom sestrom ili pedijatrom.

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse