You have no items in your shopping cart.

SENZORNI ZID ZA IGRU: Zabava i razvoj veština bez brige

Da li vaš mališan uvek dotiče stvari, hvata ih, štipa i baca? Da li se plašite da će se vaša beba povrediti, nervozno čekate da se nešto pokvari, nestane ili da se raspe po podu? Zabrinutost i nervoza ne bi trebalo da budu prepreka razvoju vašeg deteta.

Dečja kognitivna želja je nevidljiva pokretačka snaga koja podstiče njegov intelektualni razvoj, čineći ga pametnijim, bistrijim i kreativnijim. Da, imati novorođenče je izazov na više načina. Ali kako beba raste, počinje puzati, hodati i istraživati, na horizontu se uvek pojavljuju nove brige.


Beskrajna sreća i stalna briga: hvatanje, puzanje, penjanje i šetanje

Svaka prekretnica u razvoju pokreta deteta otvara nove mogućnosti za njegov mentalni razvoj. Kada beba prvi put počne da hvata predmete, čini prvi korak u spoznaji stvari koje nisu njene ruke, pomerajući ih po vlastitoj volji i gledajući šta se sa njima dešava. Jedan je predmet tvrd, a drugi mekan. Šta se dogodi ako ga ispustim, a šta ako ga protresem? Dosadni, nezanimljivi predmeti sada su novi drugari vaše bebe. Čak i ako s vremena na vreme oni završe na nosu vašeg deteta jer oni još leže dok se igraju.

Ubrzo se beba više ne bori sa gravitacijom. Važna prekretnica je kada može slobodno koristiti obe ruke, premeštati predmete iz ruke u ruku ili čak držati dva predmeta istovremeno. U tom periodu počinje razvoj prostorne orijentacije. Beba otkriva da predmeti izgledaju drugačije kada se rotiraju u različitim pravcima, neki se mogu slagati, neki će se otkotrljati ako ih bacite. Međutim, učenje o predmetima ponekad može biti i mučno iskustvo. Uprkos tome što uvek pokušavate da odabete odgovarajuće igračke i obezbedite sigurno okruženje, bebe se ponekad udare bezopasnom drvenom kockom ili mogu lako uštinuti prst.

Puzanje i penjanje će onda omogućiti bebi da istražuje nova mesta i da ima više slobode u kretanju. Pravi koncept dubine i visine spoznaje se u tom trenutku i razvija se osećaj za opasnost. Roditelju, naravno, puzanje i penjanje donose mnogo novih briga. Strah da će beba pasti iz krevetića, a da ne spominjemo novu opasnost koju predstavljaju stepenice. Dobra vest za roditelje je da, prema istraživanjima, 6-8 nedelja posle početka puzanja i prvog penjanja, većina beba luta unaokolo izuzetno oprezno i izbegava područja velike visine.

Sposobnost kretanja je prekretnica i u društvenom razvoju. Dete sada može odneti svoju omiljenu igru bilo gde i uključiti bilo koga u nju. Međutim, kada dete ustane i počne hodati, počinje nova era. Detetu za šetanje više nisu potrebne ruke, tako da može slobodno da nosi više predmeta sa jednog mesta na drugo, a da ne spominjemo to što sada može da vidi ceo prostor i posezanje za višim predmetima. Od ovog trenutka nije dovoljno da roditelji odmaknu opasne stvari jer ih dete uvek može pronaći. Deca postaju mali istraživači, neprestano dodiruju stvari, preuređuju stan za vas, posrću, padaju, udaraju glavicu, i ustaju.


Razmislite pre nego što nanesete bilo kakvu štetu sebi ili svom stanu

Glavni izazov roditeljima je da nauče da kažu ne svom ddetetu, da postavljaju pravila i da ih se dosledno pridržavaju. Međutim, to nije univerzalno rešenje - dete će uvek naći nešto novo da „otkriije“, i što im više branimo stvari, to ih one više privlače. Zidna igra ili senzorna tabla mogu biti super efikasni jer nude mnogo mogućnosti, drže decu usredsređenim i zabavlja ih dok pomažu u njihovom razvoju.

Sve što može biti interesantno bebinim rukicama, bilo da je u pitanju zvono, prekidač ili čak kvaka na vratima ili rajfešlus, može se postaviti na senzornu tablu za igru. Uz malo kreativnosti, možete to da napravite kod kuće, od predmeta koje već imate. Ako želite biti malo svesniji, možete odabrati i aktivnosti prema Montessori principima kao što su igre koje razvijaju taktilnu, finu motoriku, orijentisanu ruku i oka ili prostornu orijentaciju.

Iako je definitivno pristupačan, domaći senzorni zid zahteva mnogo rada, vremena i truda, posebno ako želite da bude siguran i ukusno napravljen, skladnog izgleda. Trebat će vam alati i odgovarajući uređaji za montiranje da biste objekte držali na mestu. Gotova tabla takođe treba da bude montirana na zid tako da dete ne može da je povuče i da sepovredi. Kako dete raste, tablu je potrebno ukloniti i podići više, što može oštetiti zidove.


Da li želite siguran i atraktivan senzorni zid bez da ga sami pravite?

Svako ko ne voli zanatstvo ili se suočava sa nedostatkom vremena, energije ili pravih alata, ostaće bez senzorne ploče. Ali sačekajmo za trenutak i razmislimo - da li postoji neko drugo rešenje, možda i jedno gde možete čak zaobiđete problem montiranja na zid?

Oribel-ove didaktične zidne igračke Vertiplay mogu se postaviti na zid, vrata ormara i većinu drugih vertikalnih površina pomoću nalepnice koja se može skinuti. Na taj način ove interaktivne igračke možete prilagoditi trenutnoj visini vašeg deteta. Napravljene od drveta i ofarbane u prelepe umirujuće boje, odličan su ukras za bilo koji stil enterijera.

Didaktičke zidne igračke Vertiplay mogu se lako ukloniti sa zida ili sa drvene površine, a da pri tome ne ostave oštećenja. Možete da premestite igračke i preuredite sobu bilo kada. Postoji mnogo različitih Vertiplay interaktivnih igračaka koje možete izabrati i napraviti savršenu personalizovanu kombinaciju. Od bebe koja puzi do dece od 3-4-godišnjaka možete sastaviti zid koji ih drži zauzetim tokom razvijanja veština kao što su:

• fine motoričke veštine;

• grube motoričke sposobnosti;

• vizuelne motoričke veštine;

• koordinacija ruke i oka;

• prepoznavanje veza između uzroka i posledica;

• prepoznavanje oblika i obrazaca;

• matematički i naučni koncepti;

• muzička svest;

• mašta i kreativnost;

• svest o boji;

• kreativno učenje;

• rešavanje problema.

Pogledajte ovaj video, saznajte više o Vertiplay didaktičkim interaktivnim igračkama i napravite sopstveni zid za igru!

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse