You have no items in your shopping cart.

Kako poboljšati dečije navike spavanja

 

Kad ste zadnji put pošteno spavali? Ako ne možete da se setite, dozvolite da vas utešimo – niste jedini. Iako dobijamo dobronamerne savete od okoline o standardima navike spavanja, svako dete je svoja individualnost, i zato teško možemo da generalizujemo. Dok je jedno dete već spremno na spavanje tokom cele noći već posle par meseci, drugo dete dostigne tu naviku tek nakon par godina. Iako osećate da se vrtite u krug i tražite uzroke i potencijalna rešenja, najbitnije je da date deci vreme.

 

Slušajte potrebe deteta

Kod toga nam uopšte ne pomažu pritisci, koji se vrše sa strane poznatih i nepoznatih ljudi, koji nam daju do znanja, da nešto nije u redu, ako dete od mesec dana još ne prespava noć ili jede noću. Neka deca manje jedu tokom dana i zato nadoknade noću, i svakako nema smisla odricati hranu bebi samo zato, jer trenutni trendovi kažu, kako i kada dete mora da spava.

Istraživanja takodje sugerišu, da zastareli metodi, poput ostavljanja deteta da se isplače, mogu da ostave trajne psihične posledice, jer im osećaj da ga ne čuju, a prestanu da plaču ne zbog toga što su tako dobro natrenirani, već jednostavno zbog toga, jer odustanu zbog očaja, da ih mama neće spasiti.

U svoju sobu ili u sobu od roditelja?

Često dolazi do polemika kad je vreme, da se dete nauči da spava samo u odvojenoj sobi i bez posebnog uspavljivanja. Neka deca, naročito ona, koja su na adaptiranom mleku, su spremna na to već posle prvog meseca, dok druga će se buditi pored roditelja još dve godine. Važno je, da odvajanje ne znači anksioznost, već osećaj uživanja u krevetcu, koga ima samo za sebe.

 

5 zlatih pravila za bolje spavanje:

  • Tokom dana pokušajte da animirate dete do te mere, da bude dovoljno umorno, da jedva sačeka da ide na spavanje.
  • Pobrinite se, da ide na spavanje sit i povijen, jer će samo tako izdržati više sati bez budjenja.
  • Uvedite večernju rutinu i vreme za spavanje i striktno ih se pridržavajte.
  • Neka u dečijoj sobi bude što tamnije, kako bi razlikovao dan i noć. Leti su dani jako dugi i baš to može da se desi, da kad dete ide na spavanje, napolju je još dan i to može da ga zbuni.
  • Neka ga u krevetcu čeka igračka, koja svira umirivajuće zvuke materice ili uspavanke, koje će dete uspavati i pokazati da je vreme za spavanje. Tako naprimer medvedić Doodoo zaustavi plač deteta odmah čim započne. U sebi ima skriveni zvučni uredjaj sa izuzetno osetljivim senzorom, koji prepozna bebin plač čak i na nekoliko metara. Čim čuje plač, odmah počne da emituje zvuk materice, koji dete smiri, jer je isti zvuk, koji ga je slušao u materici. Roditelji će na taj način mirno spavati sve, dok ne dodje vreme za hranjenje. Više o Doodoo medvediću i kako radi, možete pročitati ovde.

Instagram

5€ Popusta

Naročite se na naše novičke in poleg uporabnih nasvetov in eksluzivnih ponudb prejmite tudi kupon za 5€ popusta ob prvem naročilu. Prijavi se in prihrani.

Kupon je unovčljiv ob nakupu nad 50€.

Da bo naš odnos zakonit in zgrajen na zaupanju vas prosimo, da nam dovolite spodnje možnosti obdelave podatkov. Obvestila o ugodnostih in nagradnih igrah Posredovanje vašega e-naslova Facebooku in Googlu Označi vse